Začala sezóna zberu jabĺk. Dostala som jabĺčka, tak idem vyrobiť skvelý jablčný ocot.

Ocot vyrobený z domácich jabĺčok je tým najlepším liekom na mnohé ochorenia. Pomáha pri čistení krvi, pretože zvyšuje zrážanlivosť a podporuje tvorbu červených krviniek. A posilní imunitu. Veľmi dobre vplýva na tráviacu sústavu – zlepšuje metabolizmus, posilňuje trávenie a pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom (1 dl teplej vody a 1 polievková lyžica jablčného octu). Pomáha pri celkovej únave a rekonvalescencii a je veľmi účinný pri chorobách srdca, vysokom krvnom tlaku a zvýšenom cholesterole. Reuma a dna sa dajú jablčným octom liečiť pravidelným popíjaním ráno a večer 2 dl vody a 1 polievková lyžica jablčného octu. Ak by sa toto užívalo iba večer, stimuluje sa tým činnosť čriev pri nočnom spracovaní bielkovín.

Jablčný ocot sa v posledných rokoch dostal do povedomia aj ako úspešný liek pri chudnutí. Po samotnom jablčnom octe sa síce nechudne, ale je veľmi dobrým pomocníkom pri odtučňovacích kúrach. Najvhodnejšie je pripraviť si liter vody, do ktorého pridáme 3 polievkové lyžice jablčného octu a 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Takto obohatená kyslá voda sa pije niekoľkokrát v priebehu dňa. Zrýchli sa tak metabolizmus a vyplavia sa rôzne škodliviny.

Tak a tu je recept:
Jabĺčka si načistíme podľa toho, akú nádobu máme, postrúhame celé jablká aj so šupkou a jadierkami na umelohmotnom (sklenenom) strúhadle, alebo nakrájame na drobné kúsky keramickým nožom. Ja používam 3 a 5 l sklenené poháre. Nevadí, ak nám očistené jablká trochu na vzduchu zhnednú. Dáme ich do nádoby. Keď je nádoba plná, dolejeme ju kvasnou zálievkou až po vrchol, jablká musia byť úplne ponorené. Kvasná zálievka – studená voda, asi 2,5 litra, podľa množstva jabĺk, 100 g Glukopuru (hroznový cukor) a postrúhaná tvrdá chlebová kôrka, asi 100 g.
Pohár zakryjem plátnom, aby sa do pohára nedostali vínne mušky, či iné nečistoty. Takto pripravenú zmes dáme na tmavé miesto pri teplote 22 až 25 °C. Po niekoľkých dňoch sa začne obsah zahusťovať a na hladine sa vytvorí „divný“ povlak. Necháme jablká takto kvasiť 10 dní, zmes miešame každý deň drevenou vareškou. Potom ju začneme ochutnávať, či je dostatočne ocot silný. Keď sme s chuťou spokojní, obsah precedíme cez plátno.
Túto tekutinu necháme v pokoji zrieť v chlade a tme ešte 30 dní.
Netreba sa báť, ak je ocot trochu zakalený, je to len sediment, ktorý nie je na škodu. Ak ho chceme mať číry, tak ho znovu precedíme.
Potom ocot nalejeme do fliaš a uzavrieme. Skladujeme v chlade.
Prajem pohodové chvíle pri výrobe a konzume

Tento príspevok bol odoslaný v streda, október 2nd, 2019 o 9:08 a je zaradený pod články, fytoterapia, návody, Nezaradené, recepty. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek