9
jún

Yzop lekársky – Hyssopus officinalis

   Autor: Regulus   v fytoterapia | Zobrazené: 5x

Popis

Pricestoval k nám z oblastí vôkol Stredozemného mora, a preto obľubuje miesta bohaté na slnko. Je viacročná bylinka a vo vhodných podmienkach zvládne aj 4 až 5 rokov.

Výskyt

Chutia mu hlinito-piesočnaté ľahké, výhrevné pôdy, bohaté na vápnik. Avšak piesočnatá pôda nie je vhodná, keďže nechráni dostatočne korene pre zimnými mrazmi. Úplne sa nepohodne s pôdami kyslými a vytrvalo mokrými. Ak má dobré podmienky rozrastá sa rýchlo, pričom vytláča menej vitálne rastlinky, a tak ho napríklad v záhone treba držať na uzde pravidelným rezom. Dosahuje výšku 20-50 cm.

Dá sa pestovať z predpestovaných priesad alebo priamou sejbou. Zasievame v marci až apríli do substrátu v nádobách. Akonáhle majú mladé yzopíky dva či tri pravé listy, predsádzame ich do pareniska alebo zakoreňovačov. Na voľnú plochu vysádzame až rastlinku s dobre vyvinutým koreňovým systémom, do sponu 45×45 cm.

Ak sme sa rozhodli semienka vysievať priamo do záhonu, najlepšie tak učiníme v apríli, do riadkov vzdialených 40 – 50 cm, do hĺbky 2 cm. Ak je teplota a vlaha dostatočná, vyklíčia o 20 – 25 dní. Ak nás sužujú suchá, treba zavlažiť. V prípade, že sa rastlinky rozhodli prísť na svet, opatrne ich okopávame, jednotíme na vzdialenosť 30 až 50 cm a nezabúdame na odburinovanie, určite sa nám poďakujú.

Zber

Keď nás rastlinka poteší svojím rozkvitnutím, zberáme jej vňať raz až dvakrát do roka, hlavne však za sucha. Nikdy nezbierajme za rosy. Vňať sušíme pri teplote do 35 °C. A aby prežila zimu, mala by mať pred zazimovaním výšku dvanásť až päťnásť centimetrov.

Využitie

Yzop obsahuje rôzne silice, flavonoidy, triesloviny, triterpény a tiež veľa vitamínu C. Vonia príjemne aromaticky a jeho chuť je trpko korenistá. Dá sa použiť v kuchyni sťa korenie, vhodný je do omáčok, polievok, strukovinových jedál, zemiakov či zeleniny v podobe šalátov, napríklad do šalátu z uhoriek a paradajok. Môže sa ním dochutiť tvaroh alebo pečené mäso. Je zaujímavá prímes do bylinkového vína, likéru a v neposlednom rade ako liečivý čaj.

Môže pomôcť napríklad pri:

  • Odbúravaní kŕčov
  • Znižovaní zápalu, napr. ústnej dutine a hltana, na kloktanie a výplachy
  • Má utišujúce účinky
  • Pri chrípke, nachladnutí, alebo proti kašľu
  • Pri problémoch s vyprázdňovaním, nadúvaním
  • Močopudné účinky
  • Vhodný do šalátov, polievok
  • Prísada do kúpeľa
  • Znižovanie potenia
  • Zvyšovanie chuti do jedla
  • V záhone kvety priťahujú včely, odpudzujú vošky, mušky a iný nepríjemný hmyz, či mlynárika, preto sa oplatí vysievať ho v blízkosti záhonu s kapustou a kelom

Dávkovanie

Zápar: Počas choroby zaliať na 10 minút 1 kávovú lyžičku s 2 dl vriacej vody, 2 až 3-krát denne, pred jedlom. Horkú chuť môžeme zjemniť 1/2 čajovej lyžičky medu. Ako prevencia 1-krát počas dňa.

Tags: , , , , , ,

Tento príspevok bol odoslaný v sobota, jún 9th, 2018 o 14:07 a je zaradený pod fytoterapia. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek