Vatovec obrovský
Čo je hríb vatovec (vatovec obrovský)?
Vatovec obrovský (Langermannia gigantea) je huba, ktorú človek nemôže prehliadnuť. Nielen pre jej úctyhodnú veľkosť – niektoré plodnice majú priemer až 50 či dokonca 90 cm a vážia niekoľko kilogramov – ale aj pre jej chuťové a nutričné vlastnosti. Rásť začína už v júni a môžeme ju nájsť až do októbra. Obľubuje lúky, pasienky, okraje lesov a čistinky.
Mladá plodnica má snehobiely, pružný vnútorný dužinatý obsah a hladký vonkajší obal. Práve v tejto fáze je huba jedlá a najchutnejšia. Ako dozrieva, vnútro sa mení na práškovitú masu výtrusov a huba už nie je vhodná na konzumáciu.
Okrem pôsobivého vzhľadu je vatovec aj hodnotnou potravinou. Obsahuje vápnik, draslík, horčík, železo, sodík a fosfor, vďaka čomu obohacuje jedálny lístok o minerály. Je ľahko stráviteľný, má jemnú chuť a je vhodný aj pre vegetariánsku kuchyňu.
Najčastejším spôsobom prípravy sú vyprážané rezne. Mladý vatovec sa očistí, olúpe sa vrchná tenká „koža“ a plodnica sa nakrája na plátky hrubé približne 1,5 cm. Tie sa obalia v trojobale – múka, rozšľahané vajce so soľou a strúhanka – a smažia sa na oleji alebo masle do zlatista. Podávajú sa so zemiakmi, chlebom alebo čerstvým šalátom.
Výborný je aj dusený na cibuli so zeleninou, napríklad v kombinácii s paprikou a paradajkou, čím vznikne chutná obmena leča. Niekto pridáva aj slaninku a dochucuje rascou. Ďalšou možnosťou je pridať vatovec do hubového guláša alebo polievky – dodá im jemnosť a zvláštnu vôňu.
Existujú aj menej tradičné spôsoby spracovania. Vatovec možno nakrájať na kocky, usušiť a použiť do zmesí sušených húb. V niektorých domácnostiach sa pripravuje tinktúra: 200 g nasekanej huby sa zaleje vodkou a nechá stáť tri mesiace. Potom sa používa zvonka na potieranie boľavých kĺbov alebo v malých dávkach do čaju pri nachladnutí.
Ak teda na prechádzke narazíte na túto „bielu guľu“ v tráve, možno ste práve našli jednu z najväčších jedlých húb na svete. Stačí si len overiť, že vnútro je ešte biele a pevné, a môžete si pripraviť jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj zdravé.
- Vatovec obrovský, vedecky Langermannia gigantea, patrí do čeľade prášnicovitých húb.
- Je to impozantná jedlá huba: dosahuje priemer 10–50 (až 90) cm, váži až 4 kg, a disponuje obrovským množstvom výtrusov – až 1,5 × 10¹² na jednu plodnicu!
- Vonkajší obal je najprv hladko biely, neskôr žltkastý až tmavohnedý, často popraskaný. Vnútro je biele a pružné, kým nedozreje a neprejde do práškovitej štruktúry výtrusov.
- Rastie od júna do októbra, najčastejšie na lúkach, pasienkoch, čistinách a suchších miestach ako sú aj mladé borovicové lesy či čistinky lesa.
Prečo je zdravý?
- Obsahuje minerály ako vápnik, draslík, horčík, železo, sodík a fosfor, čo prispieva ku jeho nutričnej hodnote.
- Má výbornú chuť a jedlá je najmä mladá plodnica, kým vnútro zostáva biele.
Ako sa pripravuje: tradičné aj netradičné recepty
- Vyprážané rezne v trojobale
- Mladý vatovec očistíme, olúpeme vrchnú „kožu” a nakrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm.
- Obalíme:
- hladká múka
- vajce (pridáva sa aj soľ a Vegeta podľa receptu Varecha)
- strúhanka
- Následne smažíme do zlatista a podávame ideálne na krajci chleba či s varenými zemiakmi či cesnakovým dresingom.
- Dusenie s cibuľou a zeleninou (napr. do leča)
- Vatovec nakrájaný na hrubšie kocky (1,5–2 cm), vrchná vrstva olúpaná.
- Osmaží sa dozlatista na masle alebo oleji, často so slaninkou.
- Pridá sa zelenina (napr. paprika, paradajka, cibuľa), dochutí sa soľou a rascou, a krátko dusí.
- Guláš alebo polievka
- Vatovec sa môže pripraviť v podobe hutného hubového guláša. Na českom webe sú stále dostupné recepty ako napríklad guláš z vatovca.
- tiež existuje variant krémovej polievky s vatovcom, ideálny na zahriatie.
- Tinktúra (netradičné využitie)
- Vatovec aj ako tinktúra: 200 g huby sa zaleje vodkou, po troch mesiacoch sa používa na potretie bolestivých kĺbov alebo ako prídavok do čaju pri nachladnutí.
Prehľadné porovnanie receptov
Príprava | Postup | Tipy a variácie |
Vyprážané rezne | Očistiť, nakrájať, trojobal, smažiť | So zemiakmi, na chlebe, variabilné obalenia |
Dusený s cibuľou | Nakrájať, osmažiť s cibuľou a zeleninou | Lečo varianta alebo pridať slaninku a rasce |
Guláš / polievka | Pridať do hubového základu/nátierky | Lahodné, variabilné |
Tinktúra | Zaliať alkoholom, vylúhovať 3 mesiace | Alternatívny liečivý spôsob |
Zanechajte reakciu
Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.