8
nov

Tajomné bytosti okolo nás

   Autor: Vhiolynta   v články | Zobrazené: 17x

Tajomné bytosti okolo nás…

Pri potulkách svetom mágie nemôžeme obísť čarovné bytosti obývajúce jeho zákutia. Opísať ich vonkajší vzhľad a vlastnosti vieme vďaka povestiam, poverám a čarovným rozprávkam. Poďme sa bližšie zoznámiť s niektorými z nich a zistiť akú úlohu vo svojom prostredí zohrávali.

Vonkajším výzorom sú človeku najviac podobné víly (vilý, viliti – bláznivý, posadnutý). Týmto slovanským výrazom sa označovali u nás už od stredoveku mladé, pôvabné bytosti s okúzľujúcim hlasom, v bielych priehľadných šatách s dlhými zlatými, či ohnivými vlasmi ozdobenými lesnými kvetmi. Ich domovom boli húštiny pri vode. Obdobné pomenovanie pre rusalky, nymfy, horské či vzdušné víly, pixie, fairy alebo elf. Miesta, na ktorých tancovali sa dajú spoznať podľa bujnejšej trávy, jahôd, alebo húb. Pred ich škodlivou mocou dokázali chrániť niektoré rastliny ako mäta, černobyľ a palina.

Ďalšou bytosťou opradenou legendami je trpaslík. Pripomínam si rozprávku o Loktibradovi. Často sa stotožňoval s postavou permoníka, ktorý bol viazaný na prostredie baní. Podobné je pikulík, pomocník furmanov. Staral sa im tajne o kone, ktoré v noci kŕmil. Majiteľom prinášal šťastie.
Duchom vodného živlu bol vodník. V predstavách ľudí mal rôzne podoby, najčastejšie mu voda kvapkala z odevu, mal na ňom rybie šupiny a mal dlhé zelené vlasy. Ochranu pred ním zabezpečoval cesnak, papradie a černobyľ. Ženským variantom bola vodná žena, duch ženy utopenej na konkrétnom mieste.
Malé mihotavé svetlo blikajúce v noci pri močariskách, v lesných húštinách a v blízkosti vodných zdrojov bolo znakom prítomnosti blúdiacej duše v podobe svetlonoša. Táto bytosť zvádzala ľudí z cesty.

Ešte tu máme bytosť zmok, ktorý bol známy aj pod menom rarášok. Najčastejšie sa vyskytoval v podobe čierneho zmoknutého kurčaťa, alebo ohnivej gule či reťaze. Človeku, ktorý ho vlastnil nosil peniaze a zveľaďoval gazdovstvo, avšak s podmienkou, že sa upíše diablovi. Zmluva sa dala zrušiť zadaním úlohy, ktorú zmok nedokázal splniť. Vtedy sa rozlial od zlosti na kolomaž. Pôvodný majiteľ ho tiež mohol zakrútiť do novej šatky a odhodiť niekde popri ceste, Kto zdvihol takto pohodeného zmoka, stal sa jeho novým majiteľom.

Paleta bytostí oplývajúcich nadprirodzenými schopnosťami je veľmi pestrá a ich existencia je dokladom zosobneného vnímania prírody a jej živlov. Svet našich predkov doslova ožíval príbehmi o stretnutiach s nimi. Aj dnes tieto príbehy sú známe v rozprávkach.
Verím, že som vás trochu zaujala, že pri čítaní si predstavíte tieto bytosti… ale nebudeme sa báť…

Tento príspevok bol odoslaný v piatok, november 8th, 2019 o 16:16 a je zaradený pod články. Môžete sledovať akékoľvek reakcie cez RSS 2.0 feed. Môžete zanechať reakciu, alebo spätný odkaz - trackback z Vašej stránky.

Zanechajte reakciu

Musíte byť prihlásený aby ste mohli komentovať.


Copyright © 2018 - prirodna-medicina.SELEKCIA.SK - používame WordPress
Design blogov vytvorili InfoCreek